2e initiatief/ ondersteuning: Stichting Stil Verdriet

Vrijdag 18 december 2009 is ondanks winterse temperaturen, onder grote belangstelling het monument voor doodgeboren kinderen op de Algemene begraafplaats in Sittard onthuld. Mede dankzij vele particuliere en anonieme donateurs en de volgende bedrijven en instellingen kwam dit geweldige initiatief tot stand:

 • Gemeente Sittard-Geleen-Born
 • Stichting Dela fonds
 • Monuta Charity Fund
 • Lijst Samenwerking Echt-Susteren
 • Rabobank Westelijke Mijnstreek
 • Stichting Fonds Sociale Instellingen
 • Bisdom Roermond
 • Vrijwilligers Museum van de Vrouw – Echt
 • Peusen uitvaartzorg BV – Echt
 • Bronsgieterij Csaer BV – Susteren
 • Stichting M. & V.O. Weinheimer Stone – Susteren
 • Multiprint Koolen – Susteren

een glimlach kwam voorbij
een korte tijd waren wij gelukkig samen
en hebben getracht
dit leven vast te houden

de natuur
maakte een andere keuze
en brak de knop
nog voor hij openging
ons bleven de tranen

de glimlach
ligt besloten in ons hart

Samen met initiatiefneemster Ria Ruyters-Mostard onthulde burgemeester Sjraar Cox het monument van beeldend kunstenaar Miep Mostard. Burgemeester Cox wees in zijn toespraak op de emoties die zulk een verlies meebrengt, maar ook op gelegenheid die nu geboden wordt aan ouders en lotgenoten om op een eigen plek te kunnen herinneren en bezinnen. Door een zoon van de initiatiefneemster werd een gedicht voorgedragen dat aansluit bij de titel van het monument. Dominee Pluim sprak een dankgebed, waarin ze het grote verdriet, de nog immer aanwezige leegte en het niet te begrijpen waarom wist te verwoorden.

Het kunstwerk kan gezien worden als een bloeiwijze: het hart van de lotusbloem, gebroken in de groei, kwamen de zaden niet tot leven en stierven af in de moederschoot; de navelstreng, verbonden met de aarde, heeft niet aan alle knoppen voedsel kunnen geven en tranen bleven over.

Ook de keuze, waar het monument is neergezet op de Algemene begraafplaats, is een bewuste geweest. Tussen vier rode beuken temidden van vele kindergrafjes.

Voorzitter Cor Voorter van Stichting Stil Verdriet droeg namens de stichting het monument over aan de gemeente Sittard-Geleen-Born en kon als tastbaar dankjewel voor de ondersteuning tegelijkertijd twee bankjes uitgevoerd in Anröchter Grünstein in samenwerking met Weinheimer Natuursteen aanbieden, die in de nabijheid van het monument zijn geplaatst, zodat ouders en lotgenoten in alle rust kunnen verwijlen in de nabijheid van het monument.

Wij en stichting Stil Verdriet weten hoe belangrijk het is om in contact te komen en te blijven. Om het stil verdriet een plek te geven. Wie zijn of haar verhaal kwijt wil of van gedachten wil wisselen kan dat doen via www.monumentdoodgeborenkindjes.nl.


2-1e initiatief Stil Verdriet:

Op de Algemene begraafplaats te Sittard is in 2009 het monument “Een glimlach kwam voorbij…” onthuld ter herinnering aan de doodgeboren kinderen in de regio. 18 december 2010 is een herdenkingsplechtigheid gehouden, waarbij ook hulpbisschop De Jong van het Bisdom Roermond aanwezig is geweest. Samen met initiatiefneemster, Ria Ruyters – Mostard, werd door de Monseigneur een bloemenhulde gebracht bij het monument. Hierbij werd door de Stichting Stil Verdriet, mede dankzij donaties van de Stichting Sittard Klassiek, Lionsclub Schinnen-Onderbanken en Weinheimer Natuursteen® een kaarsentableau aan het monument worden toegevoegd.  Speciaal voor deze gelegenheid had de Stichting Stil Verdriet kaarsen besteld met het gedicht dat op het monument is aangebracht. Deze werden door de lotgenoten en belangstellenden aangestoken en in de nieuwe kaarsenbak van Anröchter Grünstein en Cortenstaal geplaatst, nadat deze was ingezegend. Dit jaar waren de sprekers wethouder Meewis-Stans van Sittard-Geleen-Born, dominee Irene Pluim en pater Goertz.


House Sign – Thuis gedenken

Wij en Stichting Stil Verdriet weten hoe belangrijk het is om in contact te komen en te blijven, om het stil verdriet een plek te geven. Vandaar dat wij met goedkeuring van Miep Mostard – Heythuysen het dicht en het hart van de lotusbloem hebben vervaardigd in plexiglas middels een lasergravure. Voor de uitvoering van het monument heeft Miep Mostard zeer goed nagedacht, daar het monument gekoppeld is aan een zeer emotionele gebeurtenis uit het leven van de betrokken ouders. Zij wilde een ontwerp met veel symboliek, als uiting van dit stille verdriet, dat tevens ook andere bezoekers een plek tot gedenken kan bieden. In het thuis monument is de bloeiwijze van het hart van de lotusbloem te zien, gebroken in de groei kwamen de zaden niet tot leven en stierven af in de moederschoot; de navelstreng, verbonden met de aarde, heeft niet alle knoppen voedsel kunnen geven en tranen bleven over.

House Sign – Thuis gedenken Model n254 TR VO6439 is te bestellen via Weinheimer Natuursteen®. Uitgevoerd zoals op foto’s in Transparant plexiglas 20 x 15 x 0,8 cm met lasergravure VO6439. Met een Belfast Extra granieten sokkel van 12 x 8 cm.

Kosten van Model n254 TR zijn € 102,30 incl. BTW, excl. verzendkosten.
Van iedere bestelling wordt 10 % gedoneerd aan Stichting Stil Verdriet.Vragen over andere uitvoeringen / mogelijkheden met ontwerp VO6439 neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op per e-mail of telefonisch 046-4491313. Wij zijn met Mevr. Miep Mostard-Heythuysen & Stichting Stil Verdriet overeengekomen dat wij gezien de samenwerking gebruik mogen maken van haar ontwerp Lotusbloem© en gedicht©

© Miep Mostard-Heythuysen & Weinheimer Natuursteen®

Meer informatie over House Signs en lasergravure zie www.weinheimernatuursteen.com rubriek House Signs.