9e initiatief: Beeldentuin Suëstra 2017

De Beeldentuin Suëstra is….aaf!

Door Cor Voorter

De Beeldentuin Suëstra is af! Zaterdag 6 mei jl. werd tijdens een informele bijeenkomst  het gedicht ‘Modern Kuns’ onthuld. De beeldentuin, gelegen in de schaduw van de eeuwenoude H. Amelbergabasiliek, kreeg tussen 2003 en 2013 gestalte door uit de jaarlijkse wisselende exposities een kunstwerk aan te kopen.

Een van de geestelijke vaders van dit kunstzinnige project in Susteren was wijlen Herman Oelers.  Toen deze in 2014 bij zijn werkgever, de gemeente Echt-Susteren, aangaf bang te zijn de officiële overdracht aan de gemeente niet meer mee te kunnen maken, werd alles op alles gezet  om dit een zeer kort tijdbestek te realiseren. En dat lukte. Herman kon ‘zijn’ beeldentuin in mei 2014, enkele weken voor zijn overlijden, namens de stichting overdragen aan de gemeente.  Peetvader van de Beeldentuin Suëstra, wethouder Geert Frische, hield toen en ook nu een toespraak, waarin hij de bevlogenheid en betrokkenheid van Oelers memoreerde.

Enkele weken geleden werd Frische geattendeerd op het dialectgedicht Modern Kuns van Riky Simons-Julicher uit Swalmen, met als onderwerp de Susterense Beeldentuin. Een gedicht geschreven van uit haar hart en geïnspireerd door de diversiteit aan kunststijlen. Treffend verwoordt hoe een ieder vanuit een eigen invalshoek tegen kunst aankijkt. In goed overleg werd hier en daar een woord hertaald naar het Zösters dialekt. De Stichting Beeldentuin, zag de toegevoegde waarde van het gedicht en omdat ook nog de naambordjes bij de kunstwerken vervangen moesten worden,werd in overleg met gemeente ook meteen het groenonderhoud aangepakt.

Wethouder Frische bedankte de initiatiefnemers en sprak lovende woorden over de samenwerking van de diverse verenigingen.

In het bijzijn van o.a. Marie-José Oelers-Kleuskens, de wethouders Pustjens en Wackers werd het gedicht vereeuwigd in steen en zaterdag jl. onthuld. Riky Simons droeg uiteraard haar gedicht ook voor. De organisatie had voor Marie-José en Riky een ingelijste versie van het gedicht om mee naar huis te nemen. En Herman…? Herman kennende zou hij  hebben gereageerd met: “Ich höb toch gezag…alles kump good!”

Stg. M.&.V.O.Weinheimer Stone heeft Stichting Beeldentuin ondersteund bij dit initiatief, door materieel van Weinheimer natuursteen® voor de plaatsing van de naambordjes en het gedicht ter beschikking te stellen. Daarnaast begeleide Stg. M.&.V.O. Weinheimer Stone in de financiële afwikkeling van dit project stichting Beeldentuin Suëstra.

Foto’s door Stg.Beeldentuin Suëstra en fotograaf Jan Valentijn.